Alangkah indahnya hari ini….

Sinar mentari macam reben-reben emas…bercahaya menembusi jendela rumahku..

 

Alangkah indahnya bila masa berhenti berdetik…sekejap pun tak mengapa…

Aku nak selami waktu ini…Aku nak pejam mata….

 

Nak dengar segala bunyi….aku nak rasakan aliran darah ku mengalir dalam urat-urat ini……

 

Degup jantung yang tak pernah terhenti……….lagi……..

 

 

Mahukah sis jikalau kite berkongsi ilmu tentang waktu dan peristiwa dalam tubuh kita ni…..?

 

 

Supaya dapat kita atur rutin rehat dan pemakanan…. agar serasi dengan sistem dalam tubuh ini.

 

Agar tak bercelaru, kerana ditakuti boleh bawa pelbagai kesan buruk yang bersangkut-paut…

macam…kurang tenaga…berat badan tak stabil…dan kulit kusam…dan penyakit kronik….

 

 

Jika sudi,

 

jom….kite cerita…

 

 

 

 

Sewaktu kite tidur, sistem tubuh kita tak berhenti…..sebaliknya, mereka bekerja perlahan…

 

Sebaik sahaja kita bangun dari tidur, sistem-sistem tubuh pun akan bangun bersama.

 

Hari aktif pun bermula!

 

Sebagai contoh rutin kite sendiri.  Jom lihat!

 

 

Start.

 

 

 

 Jam 5 – 7 pagi  

*bangun tidur* Selamat pagi!

colon

Eh sekarang shift untuk USUS BESAR bekerja lah!

Seeloknya, kite mesti disiplinkan diri utk buang air besar di antara waktu ini.

 

Supaya toksin dalam badan dapat dikeluarkan setiap hari…. penyakit tak kan berkumpul.

 

Minum air kosong dulu! Gluk……gluk…..gluk….segelas.

 

Nak tahu kenapa? hihihi.

Nanti lah kite cerita dalam sharing yang lain k… *nak tahu, klik [SINI]*

 

Ok usus besar dah ready! Ke toilet lah kite….!

 

 Jam 7 – 9 pagi

Jeng jeng! PERUT pula dah bersedia!perut-comei

Waktu ini lah yang terbaik untuk makan. Makan banyak!

 

Wajibkanlah diri utk bersarapan pada waktu ini yea.

 

Kecuali jika berpuasa lah…tapi MESTI sahur! Pada waktu ini perut bekerja pada tahap paling optimum.

 

Makan lah..dan jangan takut untuk makan dalam kuantiti kalori yang besar.

Berikan perut bahan bakar yang diperlukannya secukupnya, untuk dijadikan tenaga sepanjang hari.

Mulakan hari mu dengan sarapan yang mewah!

 

Sekali lagi, elakkan melepasi waktu ini tau.

Ditakuti berat badan berubah mendadak. Kerana metabolisma yang tak stabil.

 

 9 – 11 pagi blog_spleen-how-it-works

Waktu LIMPA aktif bekerja. Jangan di ganggu persekitarannya, dia tengah fokus tu.

Elakkan makan pada waktu ni yea.

 

 11 – 1 petangheart

Wahhh wahhh…busy sungguh si JANTUNG bekerja waktu ni, mengepam darah keseluruh badan!

Kita elakkan bekerja berat pada waktu ni… sebaiknya rehat dan tidur seketika.

Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini….

 

Rileks…..tarik nafas…..hembuskan………

 

 1 – 3 petang

USUS KECIL pun sibuk bekerja.

Masa buang air besar kali kedua sebaiknya dalam waktu ini lah.

Detox dua kali adalah yang paling baik!

 

 3  – 7 petangginjal-comei

Waktu paling optimum GINJAL dan PUNDI KENCING bekerja.

Membuang kotoran dari dalam darah melalui air yang kita minum dan bentu urine (air kencing)

Elakkan badan terlalu dehydrated yea!

Cukupkan kuantiti air yang kita minum. Kita support si ginjal !

 

 

Pundi kencing mula bekerjasama….pundi-kencing-comei

Eh, tetiba nak pi toilet lagi…hihiks

 

 

 7 – 9 malamstock-vector-set-of-cartoon-internal-organs-with-cute-faces-vector-illustration-319357373

JANTUNG aktif mengepam…

Waktu ni kita bagi indicator atau signal rehat dekat tubuh.

 

Jangan penatkan sistem tubuh…nanti akan mengganggu metabolisma…

 

Baiklah. Kita elakkan makan makanan yang berat yea pada waktu-waktu macam ni…

Dinner haruslah ringan-ringan sahaja. Itu yang terbaik.

 

 9 – 11 malam

Ini waktu yang terbaik utk BEREHAT dan masuk TIDUR.

 

Kebanyakan bahagian organ bekerja keras di waktu siang…sama macam kita.

 

Sekarang masa terbaik untuk rehat bersama.

Ayuh kawan-kawan dalam tubuh ku! Kita rehat sama-sama ya~!

 

11 – 1 pagihampedu-gallbladder

Eh HEMPEDU? Lewat awak bekerja yea….

 

Takpe…kite tak kacau awak…kita rileks je…tak makan k…

 

 1 – 3 pagi

Shhhhhh……Best time for a deep sleep.

 

Waktu ni seharusnya kite dah lelap tidur….

elakkan berjaga yea dalam waktu ini…limpa

 

Si HATI ni jenis tak suka diganggu….biasalah…

kerjanya kerja yang serious.

 

Hati bekerja utk singkirkan toksin dari badan.

 

Zzzzzzz~

 

 

 3 – 5 pagiparu-paru-comel

Hai Si PEPARU! Awak dah sedia?

 

Jom bangun jom!

Paru-paru serap oksigen dalam kuantiti yang tinggi pada waktu ni!

 

Bagi pesakit asma, elok amalkan bangun pada waktu ini yea.

 

 

Wahhhhh nyamannya….!

 

 

Begitulah rutin kite dan kawan-kawan organ dalam sistem tubuh kite.

 

Jom sis, amalkan sama-sama rutin sihat ini! Jangan lupa share yea !

 

Kandungan Hydrolized Peptide Collagen dalam formulasi AUDELA membantu organ tubuh berfungsi dengan baik. Begitu juga 16 Bahan Aktif AUDELA seperti Epal, Beri dan lain-lain.

 

Yang menyayangi organ anda,

-AUDELA-audela-bottle

 

One thought on “Tips sihat – Pelihara Organ Tubuh Dengan Rutin Yang Betul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *