-Bila ingat balek sebelum ni, macam mana sis makan……

sepinggan nasi membukit….sampai penuh perut sis…

Ayam? Kfc snack plate sis sorang je, 2 ketul mana cukup.

Tah berapa ketul, tak terkira dah sis lantakkan….

 

Kalau duduk saja, mulut ni tak mengunyah…rasa tak kena…..macam ada yang kurang..

Mesti nak makan.

Kunyah punya kunyah, sedar-sedar dah sebalang kerepek cheese sis habiskan….

 

Tu belum kira kalau pergi makan kat luar….

kalau hari raya…kenduri….buffet…

haihhhh….tak yah cerita lah….!

 

Sis tahu, tabiat ni tak elok untuk badan…

Tapi sis suka makan.

bukan sikit-sikit, tapi banyak-banyak…! Dan setiap masa. Setiap kali nampak makanan, sis macam nampak sejenis syurga…

sis tak tahan!

At the end sis mesti makan.

 

 

-Bila sis sorang-sorang….di hujung hari… apa sis rasa….?

 

-Sis rasa….kesal….sedih pun ada…

atau sis marah dengan diri….sebab makan sampai sakit perut…

 

sis rasa malu…. sis tahu ini semua tak elok…

macam-macam cara sis cuba…

dan setiap kali sis gagal, bermacam-macam lah perasaan negatif menyelubungi sis….

 

tapi macam mana…..sis nak ubah…

 

 

….

Kalau makan banyak dan makan bila rasa sedih…itu normal. Tapi…kalau terlalu banyak dan kerap sampai tak dapat dikawal lagi…

itu dah serious sis…

 

Kite cakap ni…bukan kerana nak takutkan sis, tapi kite kerana kita sayang….

 

Orang yang makan terlalu banyak dan tak dapat dikawal, boleh di suspek ada sejenis masalah yang disebut BED (binge eating disorder).

BED ni dah kategori penyakit dah sis…bukan hal biasa-biasa lagi.

 

So, kite kene share dengan sis, kite nak bantu sis tangani masalah ni sebelum jadi lebih serious..

 

Jom sis, kita rawat diri kita..!

Kalau bukan kita yang push diri kita sendiri untuk mula bertindak sape lagi kan….?

 

 

Sis sedia…?

 

Kalau sedia, cakap YES! SAYA SEDIA!

 

 

 

Baik!

 

 

Mula-mula kita tengok macam mana tabiat ni boleh bermula…

Bila dah kenal pasti faktor….lagi mudah kita nak rawat…

 

  1.  Tabiat mengunyah.

macam dah terbiasa……. makan keropok…biskut…sambil tengok TV, malam-malam…….

 

 

2. Masalah emosi

macam masalah kerja, relationship……dan lebih-lebih lagi masalah imej, iaitu body image.

Ya.   NEGATIVE  .  BODY . IMAGE *nanti kita sambung cakap pasal benda ni*

 

 

DUA FAKTOR ni adalah VIRUS UTAMA yang biasa jadi punca membawa ke penyakit BED ni.

Kena elakkan.

Bukan!  HAPUSKAN TERUS!  *sis hebat perlu tegas*

 

 

Lagi faktor yang juga beracun virus nya ialah..

 

3. Makanan membawa katagihan

semacam dadah, Ada sesetengah makanan buat kita ketagih.

Effect dia buat dekat otak kita sama macam dadah. Ye, SAMA!

 

Ha…biasa kena kan?

Makan yang macam mana tu?

 

Mungkin kita tak perasan, tapi jenis-jenis makanan yang bawa ketagihan ni….

menurut kajian, makanan yang tinggi lemak, gula dan garam membawa ketagihan..!

 

Sepertimana kajian, tikus yang di layan dengan gula, menujukkan tanda-tanda kebergantungan pada gula…..nak nak dan nak lagi…

 

hmmmm…..

 

Jadi jelas nya dekat sini…..bukan cara pemakanan punca ketagihan tapi….makanan tu sis.

Makanan tu sendiri punca TERBESAR ketagihan…

 

Bila dah ketagih….susah…..

 

 

Jadi…macam mana nak control tabiat makan melampau ni….?

Ada 3 tips!

 

1. Dapatkan bantuan

daripada pakar atau insan yang rapat dengan kita. Untuk hapuskan. HAPUSKAN TERUS !

Hapuskan ape?

Hapuskan TIGA VIRUS UTAMA tadi; tabiat mengunyah, makanan yang buat ketagih dan yang paling besar, masalah negative body image.  (Rasa diri buruk, gemuk, hodoh)

No! HAPUSKAN negative body image ni.

 

Ingat sis.

TAKDE ORANG HODOH BURUK DALAM DUNIA NI.

YANG HODOH BURUK TU ORANG YANG MENGATA ! *itu paling buruk ok!*

Trust me. Yang patut dibenci sebenarnya tu dia. Bukan you.

 

Kalau sis besungguh-sugguh untuk buat yang terbaik untuk diri sis, sis lah yang terbaik.

Sebab bukan semua orang boleh.

 

Buktikan yang SIS BOLEH ok!

 

 

 

Tak sabar nak tahu, apa tips kedua?

 

2. Jangan melabel. 

Orang yang melabel sis, dia memang teruk.

Tapi sis jangan sekali-kali label apa-apa yang buruk pun pada diri sis. JANGAN.

Kalau ada. Buang sekarang!

 

Sis yang nak rawat diri, takkan sis nak label diri sis pulak?! Mana jadi.

 

Psikologi.

Sebab, melabel diri……secara tak kita sedari akan buat kita ikut label tu. Percayalah…kite sendiri pon terkena.

Dah taknak dah label diri bukan-bukan. *wat rileks je….orite?*

 

Lagi satu, jangan melabel makanan.

Makanan ialah makanan. Jangan label makanan ni tak bagus. Makanan ni bagus. *no, no tak yah*

 

Psikologi.

Sebab apa….kalau kita label makanan tu tak bagus. Lama-kelamaan jadi terbiasa.

Dan bila kita termakan “makanan tak bagus” tu haaa….kita akan makan lagi berkali-kali…

 

So, jangan biasakan melabel ok!

 

 

 

Tips nombor….
3. Stop kejap! Tanya diri.

Bila nak makan je….Stop kejap! Tanya diri.  “Aku lapar ke…?”

 

Psikologi.

Sebab kadang-kadangkan….kita terlalu fokus dengan apa kita nak makan….

chocolate lava cake….apple pie…ice-cream…

Sampai kita tak check balek. Kita ni sebenarnye nak makan sebab lapar ke sebab rasa nak melantak semata-mata. Oops!

Kan membazir tu…..

 

Bila sis terlalu obses dengan makanan tu….nanti sis tak dapat dah nak detect

sis lapar ker tak ke…? Dah kenyang ke belum?

 

Haa…nampak ke nampak?

 

Kalau nampak….kene buat sesuatu! Sedarkan balek minda yang celaru tu.

 

Ingat! Stop kejap! Tanya diri. “Aku nak makan sebab aku lapar ke…. sebab aku nak melantak makanan tu?”

 

Kita nak….. lepas ni….sis berpuas hati.

Setiap kali sis berjaya HAPUSKAN faktor- faktor melantak…..

Setiap kali sis BERJAYA control diri…….

 

Sis cakap YES! TAHNIAH! SAYA BERJAYA! *peluk diri sendiri*

Buat tau!

 

Jom share post ni, baru lah semangat nak buat. Share juga sebagai semangat untuk kawan-kawan sis yang sis sayangi.

Kurus, Cantik, Sihat dengan AUDELA

 

Love,

-AUDELA-audela-bottle

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *