Sama ada kita sedar atau tak, apa yang kita buat hari ni adalah penentu bagi apa yang akan kita kecapi seumur hidup kita.

Dela tahu yang u bukan orang biasa-biasa. Dela tahu u luar biasa dan impian u besar!
Macam mana Dela tahu?  hihi

Iyelah. Sebab kalau you dah klik tajuk artikel ni, itu tandanya u ada keinginan nak tahu dan nak jadi USAHAWAN BERJAYA.

 

U dah penat rasa terumbang ambing dengan gelombang hidup yang mencabar ni.. Seolah-olah u takde upaya nak kawal  tapi sebenarnya u boleh kawal.

U asyik bercakap dengan partner u,,,kawan2 you…tentang impian u nak pakai kereta itu..nak ada asset ini…tapi…boleh cakap je lah..

Nak capai tu masih rasa jauh…kenapa?? sebab

U masih tak ambil langkah yang betul untuk realisasikan impian u tu. Untuk capai apa yang u idamkan.

 

U plan itu…plan ini…tapi…balek2 tengok macam takde perubahan pon dengan pencapaian income u. U masih di takuk lama. Takuk yang sama.

 

Cukup! Cukup-cukup sudah buang masa dengan plan yang tak menjadi. Betul ke u nak capai benda2 tu semua?

Betul SERIOUS??

Kalau betul. Ini masanya untuk u capai sesuatu yang lebih baik untuk impian hidup u tu.

 

Ye..benda ni tak mudah..kalau mudah semua orang jadi jutawan. Semua orang dapat apa yang dia nak senang-senang je.

 

Jalan masuk nak capai impian ni tak ditabur bunga… mesti ni akan disulam dengan challenge, pengorbanan dan yang paling besar sebenarnya ialah komitmen atau lebih mudah disebut DISIPLIN.

Sebab tu i tanya u betul2 SERIOUS ke nak capai apa yang u nak? U nak kereta mewah? Rumah besar? Duit yang tak putus-putus datang..? Betul u NAK? ke U just sebut kosong je.

 

Sebab.

Bila u NEKAD nakkan KEJAYAAN dalam BISNES.  U memang layak untuk dapat. Percayalah. Allah tu Maha KAYA. DIA owner semua ni.

So, kalau U betul-betul NAK…U usaha dan MINTA dekat DIA, DIA akan bagi. Sebab DIA KAYA. Asalkan u tunjukkan pada Allah yang u betul2 NAK BERJAYA.

Stop…fikirkan sejenak…

 

 

Takdir tu bukan nasib. Kita sendiri yang memilih jalan takdir kita..Orang berjaya tak berserah pada nasib. Dia tahu yang bumi Tuhan ini luas…begitu juga peluang..LUAS TERBENTANG.

Meh Dela kongsikan 5 kunci rahsia kejayaan yang banyak dikongikan oleh ramai usahawan.

 

 

#1 SET MATLAMAT

Ini benda PERTAMA yang u kena dapat. Soalan pertama yang u kena tanya pada diri. ” Apa matlamat aku? ”

“Sebab apa aku nak capai KEJAYAAN, KEKAYAAN ni ? “Untuk apa?” atau Siapa?” atau kerana apa?”

Set matlamat. Matlamat ni lah yang akan jadi momentum kejayaan u nanti. Dan matlamat ni juga lah yang aku membuantkan u bahagia.

Sebab Dela percaya…ramai orang boleh SENANG. Tapi  tak dapat kecapi bahagia. Sebab matlamat sebenar dia takde. Dia just nak DUIT.

Jadi, set matlamat yang betul-betul. DUIT bukan matlamat, duit cuma medium untuk capai matlamat u.

Fikirkan….

 

 

#2 KUASAI MASA 

Pernah tak rasa, u dah kerja keras, tapi masih tak kemana…tak capai apa2..

U banyak buang masa dan tenaga tapi takde HASIL?

Stop! Rahsia ke-2 orang berjaya ialah, JANGAN BUANG MASA U. Ini lah yang membezakan antara usahawan yang betul2 bejaya dengan yang ala kadar je. Dari aspek masa ni lah.

Sepatutnya, u kene luangkan masa untuk hal yang betul2 penting dan utama dalam mencapai matlamat u. Kenalpasti PRIORITI u.

Berbalek kpd kunci no #1. Set matlamat betul2.

 

#3 CARI MENTOR dan PARTNER

Ini lah realiti. Takde sape dalam dunia ni berjaya sorang-sorang. Takde.

Mentor-mentor biasanya dah lalu macam-macam kepayahan malah kegagalan. Dia dah faham dan dia dah jumpa shortcut/jalan pintas untuk BERJAYA.

Dapatkan tunjuk ajar dari mentor-mentor yang dah jelas2 KAYA dan BERJAYA !

Partner pula melengkapi apa yang u kurang, Contohnya, kalau u tak reti promot produk…

Carilah partner / mentor yang pandai promote produk! Barulah perfect dan tak buang masa.

Ingat, dengan siapa u bergaul, mempengaruhi cara u bertindak. Malah cara u berfikir dan apa yang u capai dalam hidup.

Percaya atau tidak ini ialah realitinya, Nak BERJAYA, bergaul dengan orang berjaya.

 

#4 LIFE-BALANCE

Penting! Seimbangkan kerja dan rehat. Bisnes dan keluarga. Waktu focus dan waktu bersuka-ria. U yang bertanggung jawab dengan setiap aspek dalam hidup u sendiri, bukan orang lain. Jadi jagalah diri ; jaga badan, mental, rohani dan orang sekeliling u.

Tak guna kalau terlalu fokus pada kerja tapi perkara lain yang penting terabai…BESAR effectnya nanti…

 

 

#5 KURANGKAN GANGGUAN

Setiap masa dalam apa perkara penting yang  buat, u kena peka. Kena tanya diri ” Apa yang aku tengah buat sekarang ni, perlu ke penting ke? Ke aku boleh tolak tepi ?

Kadang sekecil-kecil benda pon…contohnya, ganguan emosi bila dicemuh orang…

Perlu ke u peduli benda tu ? Kalau matlamat u dah jelas, u nak bahagia dengan matlamat yang u akan capai tu…JANGAN biar minda u diganggu dengan cemuhan tu. Tolak tepi..FOKUS!

Dan macam-macam lagi gangguan lain yang buatkan kerja u jadi tertangguh.

 

Praktikkan 5 kunci ni ! InsyaAllah u akan jadi usahawan berjaya!

-AUDELA-audela-bottle

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *