012 2554054 info@audelabeauty.com

Melahirkan baby adalah satu detik indah bukan sahaja untuk si mommy tapi si daddy juga. Sampai menitis air mata gembira!

Tapi lepas melahirkan…mommy mula risau..dengan perubahan bentuk badan dan kulit.

Masa mengandungkan baby kulit mommy meregang teruks. Jadi tak mustahil, kalau lepas bersalin ada perubahan pada kulit dan bentuk badan. Itu normal.

Jadi mommy boleh praktikan tips yang Dela nak kongsi ni utk mengelakkan masalah perubahan kulit yang terlalu ketara selepas melahirkan. Jom !

 

1-1Air mrupakan pnwar utk badan.Ia bkn hnya  menghidrat kulit kita tp mmbuatkan ia lebih elastik tau..tegang2 gttewww…

 

Air mmbantu bkar kalori dgn lebih efisyen

Ianya bgus utk jdikan kulit kita shat dan mantap. Jadi minum air secukupnya ok !

Mudah je sebenarnya…bila rasa dahaga, minum…minum dan minum..

 

2Menyusu ank dgn susu ibu adalah sgt bgus

 

Selain utk baby tp ianya penting jgk utk kita mak2 ni tau..

 

Bila menyusukan, kalori kita akan ditukar kpd susu, sgt mmbntu dlm mngurangkan lemak.

 

Ibu yg mnyusu jgk lebih mudah krgkan berat bdan drp ibu yg x mnyusu tau..

 

3Senaman sgt mmbantu

 

Adalah pnting utk kita bersenam slepas bersalin.. Make sure dh ready la jgn shari

Lpas bersalin trus g jogging pulekk..hehe

 

Boleh mulakan dgn jalan kaki stiap hari dan yoga.

Senanam ketat spt aerobik dan cardio boleh mmbntu abdomen kita.

Ianya jga mbantu kuatkan otot perut dan bakar kalori yg sgt byk uolss.

 

4Pengambilan protein

 

Protein adalah bgus utk prtmbuhan otot.

 

Ianya juga mngndungi kolagen yg mbntu tegangkan kulit kita

Pengambilan protein adlah brgntung pada aktiviti harian & berat korg jgk

Scara purata korang boleh ambil 50 g protein shari.

 

5Bersalinkan jgk kulit anda

 

Antara cara lain utk tegangkan kmbali kulit korang adalah dgn gunakan skrub

pada perut kita ktika mandi.

 

Ianya mmbantu predaran darah dan mmbntu mnghasilkan kulit baru yg

Lebih sihat dan elastik.

 

6Gunakan losyen utk urut badan

Terlalu byk dah losyen di pasaran yg mngndungi collagen, vit E,C,A, & K. So, beli la satu.

Sapukan losyen pd kulit yg loose dan ia sgt mmbntu utk tegangkan kmbali kulit slepas mngndung.

Jgn lupa urut skali secara membulat. Utk tingkatkan predaran darah dan losyen pon akan lagi meresap dalam kulit. Lakukan skurang2nya 2 kali sehari utk results yg best.

 

7Jgn rosakkan diet anda

Diet yg melampau mmg mampu bantu anda hilangkan berat dgn cepat. Tapi

Bila dh stop nnti berat boleh naik dgn lebih berganda-ganda.

 

Adalah lebih baik… kalau  kurangkan berat badan scara beransur-ansur berbanding scara dramatik. Barulah kulit tak terkejut..dan bolehlah elak dari terjadinya stretch marks atau selulit.

 

Ingat tu..

8Amalkan latihan kkuatan

 

Bila bdn dh biasa amalkan senaman harian, cuba utk upgrade kan dgn

Amalan latihan kkuatan..google “strength training”.

 

Latihan kkuatan bantu tingkatkan lagi komposisi bdan korang dan kurangkan

Lemak secara menyeluruh.
9Sentiasa mmpunyai minda yg sihat

 

Memang frust sgt kan bila korang x boleh hilangkan extra lemak tuu..

Tapi cuba utk sntiasa relaks dan bersabar dgn diri anda. Nikmat ketenangan tu adalah amat berharga kan..

Bila rasa stress, amalkan tarik nafas scara dalam2…dan lepaskan….

 

Dan…

 

KENA INGAT !!!

 

Bdan kita bru je kluarkan sorang bayi comel. Drp duk fkir ttg kulit geleber,

Ape kata ambil msa seminit utk rasa bgga dgn diri korang sbb mmpu

Buat sdemikian.

 

Jgn kecewa kalau ambk msa lama skit utk kmbali kpada bntuk asal.

Bagi bdn anda sdikit masa dn pluang untuk recover. Badan manusia ini diciptakan dengan penuh unik. Ia boleh pulih sendiri..just kena bagi masa dan latihan untuk hasil yang terbaik.

 

Makan secara sihat dan

Sntiasa fkirkan yg anda BOLEH dptkan bentuk bdan anda kembali.
FIGHTING !! FIGHTING !!

 

Jom SHARE tips berharga ni dengan mommy mommy di luar sana !

 

-AUDELA-audela-bottle