012 2554054 info@audelabeauty.com

Teknologi telah mengubah cara di mana manusia berhubung, tetapi untuk ibu bapa, cara berinteraksi dgn anak2 tentang keselamatan tetap sama.

Berikut adalah beberapa tips yang mungkin berguna utk anda tahu macam mana bercakap dgn anak-anak ttg online safety atau bahasa melayu bakunya disebut, keselamatan dalam talian.

Jom baca bberapa tips yg kami nk SHARE ni ☺

 


1

 

[ BIAR MEREKA TAHU ]

Praturan dlm dan luar talian adalah sma shaja.

Jika kita x nk org lain lakukan pda kita, jgn ssekali mlakukanya trhadap org lain.

Sama sperti kita mngajar anak2 utk melihat kedua-dua cara sebelum melintas jalan atau memakai topi keledar smasa menunggang basikal.

Ajarkan mereka utk berfikir sbelum mereka berkongsi apa2 scara online.

 


2

[ BAGAIMANA ACUAN BGITU LAH KUIHNYA ]

Cuba yg terbaik utk jd role model kpd mereka.

Anak2 akan “melakukan seperti yang anda lakukan, tidak seperti yang anda katakan” adalah benar x kira scara online atau offline. Jika anda menetapkan masa utk anak anda menggunakan media sosial atau online anda pun hruslah mngikut praturan yg sama.

 

(ex: x berwhtssap selepas 10:00 PM)

 

3

[ BINA ENGANGEMENT ]

Data menunjukkan bhawa ibu bapa prlu melibatkan diri dlm talian dgn anak-anak sebaik shj mereka brada di media sosial. Pertimbangkan friending mereka apabila mreka berfacebook. Perlu diingat bahawa sbagaimana kita meletakkan asas bg dialog dan perbualan offline dgn anak2 lebih awal,  kita jga prlu mletakkan asas awal utk online.

Ianya akn mnjdi sukar jika kita mnunggu. Malah sebelum mereka brada di media sosial, bercakap dgn mereka..explainkan pd mreka ttg teknologi scara keseluruhan. Ia boleh membantu meletakkan asas utk perbualan pd masa depan.

 

4

[ DETIK PENTING PLG SSUAI ]

Cntohnya, apabila anak anda mendapat handphone pertama mreka, ia adalah masa yg trbaik utk mnetapkan peraturan asas. Apabila anak anda mencapai usia 13 tahun dan cukup lama utk menyertai facebook dan media sosial yang lain, ia adalah masa yg baik utk bercakap mengenai perkongsian scara slamat. Apabila anak anda mendapat lesen memandu, ia adalah masa yang baik untuk membincangkan kepentingan x bermesej sambil memandu.

 

5

[ PERCAYAKAN DIRI ANDA]

Amalkan gaya keibubapaan yg sama utk aktiviti online anak2 seperti yg anda lakukan utk aktiviti luar talian mereka. Jika anda mndapati bhawa anak anda bertindak balas terbaik kepada perjanjian yang dirundingkan, wujudkan kontrak yg kdua pihak boleh sign.

 

Mesti mreka dan anda sndiri lagi tkut nk langgar praturan nnti kan?

 

6

[ BIAR MEREKA RASA DIHARGAI ]

Tidak pada Facebook?

Atau, mungkin anda berminat utk mencuba perkhidmatan muzik live?

Jika anak2 anda sudah biasa dengan aplikasi dan laman web, mereka boleh menjadi sumber yg sgt baik. Perbualan juga boleh berfungsi sbg satu peluang utk bercakap mengenai isu-isu keselamatan, privasi dan keselamatan.

Cntohnya, anda boleh tnya ttg settings privasi utk facebook anda. Dan, seperti kebanyakan ibu bapa dah tahu, anak anda  akan sgt menghargai peluang utk berkongsi dengan org yg lebih tua drp mreka. 

 

Jom sama-sama kita bentuk persekitaran online yang selamat dan terbaik untuk kesayangans kita dengan SHARE tips ni.

 

AUDELAaudela-bottle