5 Resepi Air Detoks Yang Membantu Menghilangkan Berat Anda Dengan Cepat

★·.·´¯`·.·★ aѕѕalaмυalaιĸυм ★·.·´¯`·.·★

☆(❁‿❁)☆

 

Haluu!! Hari ni Kak Dela nak share tentang air detoks dekat you alls. Anda pasti tahu kan kebaikan air detoks ni. Air Detoks sangat bagus untuk menghilangkan berat badan.  Salah satu cara untuk kurus pula adalah dengan minum air.  Jadi memang sesuailah gunakan air detoks untuk tujuan menurunkan berat badan.

Berapa banyak air yang perlu diminum?

Kalau Kak Dela tanya soalan ni pada semua orang, pasti mereka akan jawab 2 liter sehari.  Ini adalah pendapat yang paling popular. Tanya lah sapa-sapa pasti mereka jakan beri jawapan yang sama. Namun, betul kah pengambilan air kosong 2 liter sehari ini memenuhi keperluan air harian badan kita?

Di bawah ini Kak Dela sertakan pengiraan untuk jumlah air yang perlu di minum untuk seseorang individu.

  • 2/3 daripada berat badan, Pounds (lb) = jumlah air yang perlu di minum, Ounce (oz)

Mungkin agak sukar untuk mengira dengan formula di atas. Jadi di bawah ini satu formula yang pasti lebih mudah untuk anda amalkan:

  • 1L air untuk setiap 20kg berat badan

Untuk berat badan 55kg, bahagikan 55kg/20kg. Maka, perlu minum lebih kurang 2.75L air sehari.

Sekarang anda dah tahu berapa kuantiti air yang anda perlu minum. Jom kita fahamkan pula apa itu detoks.

Dari sudut sejarahnya, sejak beberapa tahun yang lalu, orang telah mula menangkap fakta bahawa mereka perlu minum lebih banyak air. Digabungkan pula dengan makanan sifar kalori maka terhasil lah air detoks.

Air Detoks?? Apa pula tu?

Secara generalnya air detoks membantu membuang toksin didalam tubuh anda lebih cepat daripada air kosong yang biasa. Hanya campuran buah-buahan atau herba yang sihat dimasukkan kedalam air kemudian diminum. Semudah itu atau matsaleh cakap “as simple as that”.

Apa yang menariknya tentang air detoks ini, ianya berbeza dengan air kosong. Selalu sangat minum air kosong akan buatkan kita rasa cepat bosan dan susah untuk menjadikannya sebagai rutin. Setuju tak? Kak Dela sendiri ada pengalaman di mana bila Kak Dela minum air kosong sometimes Kak Dela rasa nak kunyah gula-gula hanya untuk memberikan sedikit rasa di dalam mulut.

Sebab tu lah adanya air detoks ni. Air detoks memberikan rasa yang sangat segar dan ia membantu Kak Dela daripada mengambil makanan yang tak seharusnya kak Dela sentuh.

Dengan rasa yang sedap dan berat badan anda hilang!! Menarik bukan?

 

 SLIM DOWN DETOX WATER

  1. slim down detox water
  • Banyak air detoks yang bermula dengan timun kerana ianya sangat ideal untuk detoks. Ianya mengandungi ciri-ciri diuretik yang membantu kelembapan didalam badan anda dikeluarkan dari sistem anda secepat mungkin.
  • Tambahkan buah pamelo merah kedalam air tersebut kerana ianya mengandungi enzim pembakar lemak dan juga buah citrus yang membantu menyembuhkan sistem pencernaan korang.
  • Sentuhan terakhir tambahkan daun pudina yang membantu untuk meringankan rasa sakit perut.
  • Campurkan semua bahan dan biarkan selama 2 jam sebelum diminum.

 

WATERMELON DETOX WATER

Sebelum tu, anda rasa sebanyak mana bagusnya buah tembikai ni??

Ya! Buah tembikai adalah buah yang memang sangat bagus. Sangat-sangat bagus.

Salah satu nutrien hebat yang terkandung didalamnya ialah lycopene. Ia adalah antioksidan yang kuat yang membantu mengurangkan keradangan. Terdapat juga asid amino yang tersembunyi di dalam tembikai untuk membantu melancarkan aliran darah.

Kak Dela yakin semua orang boleh makan buah tembikai kan? Kenapa kita tak gabungkannya dengan air untuk dapatkan hasil yang lebih baik? Hanya campurkan ke dalam air dan sedia untuk diminum.

watermelon detox water

 

Raspberry and Mint Scented Water

Dalam air yang hebat ini, kita dapat menggabungkan raspberi dan pudina. Dua bahan dengan faedah yang luar biasa. Raspberi mempunyai ciri pembersihan manakala pudina membantu melegakan tekanan.

Dua bahan ini digabungkan dan korang akan mempunyai minuman dengan rasa superhero yang membantu dalam pencernaan dan penurunan berat badan.

raspberry detox water

 

Detox ‘Spa’ Cucumber Water

Timun.

Kak Dela pun  tak sure siapa yang come out dengan idea meletakkan timun di dalam air tetapi Kak Dela pasti orang itu mungkin jutawan sekarang. Hahahah

Meh Kak Dela nak bgtau anda, kalau anda pergi ke spa dan mereka tidak mempunyai air timun maka anda sebenarnya tak berada dekat spa. Faham tak apa kak Dela cuba sampaikan?? Heeee

Timun mempunyai fungsi pemulihan dan penghidrasi semula tetapi jika anda inginkan rasa yang lebih sedap tambahkan sedikit lemon dan pudina.

So kalau anda nak merasa seperti spa yang berjalan, boleh lah anda buat air ni dan bawak bersama-sama korang !!

detox spa water cucumber

 

Sassy water

Namanya je dah nampak gah. Nak tahu tak sometimes Kak Dela rasa  apa yang membuatkan detoks tu nampak gah adalah disebabkan namanya.

Kak Dela baru je baca pasal Sassy water. Tak tahu pun apa bahan di dalamnya tapi dengan baca namanya je da buat kita rasa eksited nak buat air detoks ni. Anda pun mesti rasa tertanya-tanya kan sassy water ni apa. Jom kita bincangkan.

Sassy water ni hampir sama dengan air ‘spa’ di atas tetapi dengan tambahan sedikit bahanl: ia mempunyai halia.

Anda mungkin terfikir bahawa dengan menambah sedikit halia tidak akan mengubah banyak benda tetapi halia adalah salah satu herba terbaik yang boleh anda ambil untuk menurunkan berat badan. Ha jum letak halia kat dalam semua hidangan kita biar cepat kurus. hahahaha

sassy detox water

 

 

So macam mana? Mudah kan nak buat air detoks ni. Hanya campur-campur je da boleh kurangkan berat badan. Tapi kalau korang rasa leceh nak kena pergi kedai cari buah,herba ni semua anda consume la Audela.

Audela ni ada 5 fungsi:

➤ Detox, Slimming, Whitening, Anti Ageing and Vitality.

Ha 5 dalam 1. Mana nak dapat?? Audela je yang boleh bagi. Tak payah da susah-susah nak pergi market cari satu-satu buah. Dalam Audela ni semua siap. Tinggal bancuh dan minum je. Bukan je selamat diminum, Audela ni ada KKM dengan Lab Test tau. Halal lagi. So takyah ragu-ragu. Masa pun jimat. Sekrang ni semua kena buat dengan pantas. So dengan Audela, korang xade alasan untuk tak jadi cantik dan sihat. Jom consume Audela hari ini.

BACA JUGA:  Ketahu Tanda-tanda Badan Anda Perlu Detoks

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *