7 Tips Rancang Percutian Bajet Bersama Keluarga

Assalamualaikum semuaa, harini nak buka topik tentang bercuti. Ha mesti semua suka kan buka cerita pasal ni!

Pertama kali nak bercuti di Pulau. Rasa teruja & seronok tapi masalahnya tak tahu apa nak bawa. Bila tak tahu buat-buat tahu, akhirnya bawa beg luggage balik kampung pergi bercuti ke pulau. Tempoh bercuti 3 hari tapi beg sebeban macam duduk seminggu. Sini saya share tips apa yang perlu anda prepared sebelum bercuti di Pulau.

#1 – Research

Firstly, uols mestilah buat kajian dulu before nak pergi bercuti dekat pulau or else. Kalau dah malas sangat nak google uols tanya jelah kawan kawan tu. Tapi yang penting uols kena cari info untuk korang kenal pastikan flow perjalanan nanti, nak naik apa, nak park kereta kat mana or nak naik bas ke flight semua tu. So korang kena lah buat research.

#2 – Duit

Biasanya di pulau tak ada mesin ATM, oleh itu before uols sampai pulau, siap siap lah keluarkan duit yang secukupnya. Tambahan pula, jika korang pergi ke pulau tanpa pakej dan perlu mengeluarkan duit untuk membeli makanan di sana. Selain itu, kalau korang nak lakukan aktiviti snorkelling akan jadi ada extra charge atas sebab tertentu jadi agak susah kalau korang tak ada cash lebih dalam tangan.

#3 – Sunblock

Benda ni paling penting tau kalau korang nak pergi pulau atau tempat yang terdedah dengan cahaya matahari!! Kalau korang sayangkan kulit takut sunburn lebih baik korang bawa sunblock ini siap-siap. Tapi bawa lah sunblock yang sesuai dengan kulit muka korang okay? Kalau malas nak bawa tak payah lah fikir tentang sunburn. Hitam itu menawan. heheh

#4 – Beg

Nak pergi pulau mestilah bawa beg yang sesuai okay..Contohnya macam beg waterproof ke. Atau lagi senang bawa bagpack. Nak naik boat nanti bag kena pikul bukan seret ye. So tak payah lah bawa beg ala-ala keluar akademi fantasia tu.

#5 – Pakaian

Bercuti di pantai tidak memerlukan anda bawa pakaian yang banyak. Cukuplah baju yang santai dan selesa sebab cuaca di pantai selalu nya panas. Lupakan tentang heels, kasut hari raya anda.. Cukup dengan beach slippery yang mana mudah dan tahan lasak jika anda mahu mandi pantai atau berjalan di pantai.

#6 – Ubat-ubatan

Elok sediakan untuk diri sendiri & anak-anak siap-siap. Kuatir muntah-muntah, demam, mabuk laut atau hal-hal yang tidak dijangka. Bak kata orang putih “prevent is more better than cure”

 

#7-Makanan Ringan

Makan ringan tu wajib bawa.Cokelat, biskut, milo 3in 1 tapi jangan korang pergi bawa beras sekampit pulak. hehe Cukuplah makanan untuk alas perut sebabnya untuk dapatkan makanan ringan di pulau agak susah dan kalau ada pun harga berganda mahal.

#8 – Toiletries

Untuk pengetahuan anda tak semua jenis penginapan menyediakan peralatan mandi. Jadi untuk lebih selamat adalah Be Prepared. Satu hal lagi kalau nak bawak sebotol shampoo, shower gel, conditioner memang confirm beg berat giler. Lagi-lagi perempuan. Oleh iu untuk mengurangkan beban beg maka dapatkanlah travel kit. Confirm berkilo-kilo berat beg korang boleh turun dalam masa seminit. eh!

 

#9 – Dry Towel

Korang nak beg lagi ringan? Nah korang kena bawa towel-towel jenis macam ini. Macam-macam nama towel ni ada yang panggil magic towel, ada yang panggil dry towel. Apa pun towel ni memang jenis ringan & nipis tapi serap air dengan baik.

 

Jom consume Audela untuk kesihatan dalaman dan luaran. Boleh dapat 5 manfaat dalam 1 iaitu untuk membakar lemak, mencuci usus, menyegarkan kulit, mengawal selera makan dan mengembalikan berat badan ideal.

Sumber daripada: http://jomlahcuti.my/tips-percutian/10-tips-percutian-di-pulau-yang-wajib-anda-tahu/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *