Elakkan Perkara Ini Jika Anda Mempunyai Masalah Kulit Kering.

Entry kali ini, Kak Dela nak share tentang perkara yang anda perlu elakkan jika anda memiliki masalah kulit kering. Sebelum ni Kak Dela dah bercerita tentang penyebab kenapa kulit kita menjadi kering dan cara merawat kulit kering. Siapa yang belum baca lagi entry tersebut, anda boleh sahaja click Cara Merawat Masalah Kulit Kering.

Jadi entry kali ni Kak Dela nak share pula perkara yang perlu dielakkan sekiranya anda mempunyai masalah kulit kering. Tapi sebelum tu, anda tahu tak muka anda memiliki jenis kulit yang mana? Kalau tak tahu meh sini Kak Dela ajar simple test untuk mengetahui jenis kulit yang anda miliki.

  1. Cuci Muka – tanggalkan semua makeup dan hilangkan kesemua kotoran agar anda boleh rasa segar.
  2. Tunggu 2 Jam –  Jangan menggunakan apa-apa produk pada kulit anda pada waktu ini.
  3. Tentukan jenis kulit – Anda boleh tentukan jenis kulit anda sama berdasarkan ciri-ciri yang anda lihat pada kulit muka anda.

Jadi macam mana? Anda sudah mengenal pasti jenis kulit anda?? Kalau kulit muka tu rasa tegang je, bila sentuh pun rasa kasar tu maksudnya anda memiliki kulit yang kering. Jadi apa perkara yang kita perlu elakkan supaya kulit  kita tak terlalu tertekan? Jom teruskan pembacaan.

 

1) Elakkan bahan-bahan yang akan merangsang kulit muka anda.

  • Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda harus mengelakkan bahan-bahan yang dapat merangsang kulit anda atau  bahan yang menyebabkan kehilangan minyak atau kelembapan. Ahli dermatologi mungkin mencadangkan anda mengelakkan produk yang mengandungi alkohol (seperti astringen atau gel penyucian tangan), yang boleh menjadi kering. Anda juga perlu mengelakkan penggunaan sabun yang terlalu kasar untuk kulit dan sabun antibakteria dimana ia akan menghilangkan minyak semulajadi pada kulit muka anda.
  • Elakkan Surfaktan sepert :
    • Sodium lauryl sulfate
    • Sodium laureth sulfate
    • Ammonium lauryl sulfate
    • Soaps such as sodium tallowate or cocoate
    • Salicylic acid
    • Willow bark (the natural version of salicylic acid)
    • AHA acids

2) Elakkan berjemur di bawah terik matahari

Free stock photo of sunset, beach, sunglasses, sand

Jangan terlalu kerap terdedah di bawah pancaran matahari. Kulit yang kering sangat sensitif. Bila berada di bawah panas matahari kita mudah untuk berpeluh. Peluh yang keluar akan membuatkan kulit terasa gatal. Bila da gatal mestilah kita rasa nak menggaru kan?? Akhirnya kulit menjadi semakin teruk ditambah pula dengan luka akibat menggaru tu. Kalau tak dapat nak elakkan daripada terkena cahaya matahari, pastikan anda membawa payung atau gunakan laluan yang lebih teduh. Sebaiknya gunakan sunscreen yang mempunyai fungsi untuk melembabkan kulit.

3) ELAKKAN SKINCARE YANG MENGANDUNGI PEWARNA ATAU PEWANGI TAMBAHAN

Image result for produk kecantikan sampah

Tak kira samada anda mahu melembabkan kulit yang kering, kulit sensitif atau kulit normal, pakar mengesyorkan untuk mengelakkan bahan-bahan yang tidak perlu dan berpotensi merengsakan kulit seperti pewarna dan pewangi tambahan. Ejen anti-bakteria juga boleh memberikan kesan yang kasar kepada kulit dan menyingkirkan lembapan penting kulit.

 

4) Elakkan mandi air panas

Mungkin ramai yang suka mandi menggunakan air panas terutama bagi mereka yang berada didalam bilik yang berpenghawa dingin. Air panas memang dapat menghangatkan kembali badan kita namun ia juga akan mengeringkan lagi kulit kita. Minyak asli yang terdapat pada kulit kita akan lebih cepat mengering jika kita terlalu kerap mandi menggunakan air panas.

 

Mereka yang memiliki masalah kulit kering pasti sangat berhati-hati dalam memilih produk penjagaan muka yang sesuai untuk kulit mereka. Tak banyak produk di luar sana yang sesuai untuk mereka yang memiliki kulit yang kering ni. Kak Dela pun kadang-kadang rasa susah sangat nak cari produk yang sesuai dengan kulit muka Kak Dela yang kering ni, sehinggalah Kak Dela mencuba ADORE AGAVE SKINCARE

Jom Kita explore apa yang ada dengan Adore Agave Skincare ni

WHY YOU MUST HAVE AGAVE MOISTURIZER . #adoreagaveskincare #agaveplant #skincareforteenager #skincareforteenage #skincarebebaskimia #skincareforwomen #skincareforstudent #skincaremalaysiaselamat #skincarehalal #skincarehalalmalaysia #skincarekajang #skincareroutine #adorekajang #adoremurah #viral #bazaarpaknil

WHY YOU MUST HAVE AGAVE TONER . #adoreagaveskincare #agaveplant #skincareforteenager #skincareforteenage #skincarebebaskimia #skincareforwomen #skincareforstudent #skincaremalaysiaselamat #skincarehalal #skincarehalalmalaysia #skincarekajang #skincareroutine #adorekajang #adoremurah #viral #bazaarpaknil

WHY YOU MUST HAVE AGAVE CLEANSER ? . #adoreagaveskincare #agaveplant #skincareforteenager #skincareforteenage #skincarebebaskimia #skincareforwomen #skincareforstudent #skincaremalaysiaselamat #skincarehalal #skincarehalalmalaysia #skincarekajang #skincareroutine #adorekajang #adoremurah #viral #bazaarpaknil

 

Selain itu ADORE AGAVE SKIN CARE ni memenuhi kesemua aspek yang diperlukan untuk sesuatu produk penjagaan muka.

 🌸 100% SAFE. Free of Harmful Chemical.
🌸 NO Sulphate. NO Paraben. NO Mercury. NO Hydroquinone.
🌸 Gentle to Your Skin.
🌸 Made of Natural Ingredients.
🌸 Formulated for Youthful (Suitable for all).
🌸 International Quality Standard. 
🌸 KKM Registered.
🌸 HALAL

KKM ada Halal pun ada jadi memang tak payah ragu-ragu dah dengan Adore Agave Skincare ni. Jom kita dapatkan Adore Agave Skincare sekarang  😆 

Tekan je link ni Saya nak dapatkan Set Adore Agave Skincare sekarang.  😀 

 

 

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *