Gadis Ini Berjaya Hilang 5kg Dalam Masa Sebulan Tanpa Berlapar.

Pernah tak korang rasa badan korang dah mula mengembang dan bila korang timbang berat badan korang naik mendadak?? Apa yang korang akan terfikir waktu tu? Confirm automatik korang akan cakap “OMG!! Berat dah naik, aku kena diet!!”. Yang paling tak best bila korang terpaksa tolak ajakan member korang yang nak keluar lunch sama. Atas alasan korang tengan on diet. Tapi korang sedar tak cara korang berdiet dengan berlapar tu sebenarnya salah?

Kenapa saya kata salah? Sebab kalau korang amalkan diet macam tu akan memberikan effect  yang tidak sihat pada badan korang. Tak pasal-pasal korang kena tahan wad sebab seharian berlapar. Paling teruk kena gastrik. Haa naya!

Nak tahu cara saya menurunkan berat badan sebanyak 5kg dalam masa sebulan tanpa berlapar? Meh baca tips-tips yang akan saya kongsikan dekat bawah ni.

1) Jangan skip breakfast.

  • Setiap pagi memang saya tak akan skip breakfast. Sebab dengan breakfast ni lah badan kita akan dapat tenaga untuk menjalani rutin harian kita. Breakfast tu biarlah breakfast yang sihat. Korang boleh google “healthy breakfast” untuk dapatkan menu breakfast yang sihat untuk korang ambil tiap pagi. Breakfast ni jugak boleh elakkan korang rasa cepat lapar sebelum waktu lunch. Jadi jangan skip breakfast korang.

2)Snack Smarter.

  • Snack smarter ni korang tukarkan junkfood atau makanan yang tak sihat macam keropok atau chocolate kepada kekacang atau buah-buahan.Adalah lebih bagus kalau snack korang tu mengandungi combination protein dan carbs. Dengan “snack smarter” ni juga boleh membantu perut korang supaya tak lapar dan buatkan korang nak capai apa-apa makanan yang korang nampak depan mata korang.
  • Korang boleh cuba makan snack  seperti kekacang, buah-buahan, sayur atau hummus ( korang boleh google bagi sesiapa yang tak tahudalam kuantiti yang kecil setiap 2 atau 3 jam.

3)Pilih makanan yang mengandungi Complex Carbohydrates.

  • Yes korang boleh makan makanan yang mengandungi carbs. Pilih complex carbs seperti nasi perang, oats dan juga kekacang. Complex carbs  ni akan memberikan serat, vitamin dan mineral dimana ia akan melambatkan proses penghadaman dan membuatkan korang rasa kenyang dengan lebih lama.

4)Makan Good Fats.

  • Korang kena tahu tak semua lemak  harmful untuk badan. Ada juga lemak yang bagus untuk dimakan. Contoh “good fat” adalah seperti lemak asid Omega-3 , EPA dan DHA yang sangat bagus untuk badan. Terdapat research yang membuktikan omega-3, EPA dan DHA boleh boost korang punya jantung, otak,mata dan kulit.
  • Tahu tak makanan yang ada omega 3 ni? Ha korang boleh tengok dekat sini makanan mengandungi omega 3.

5) Minum air  kosong.

  • Minum air yang cukup sangatlah bagus untuk badan kita. Tahukah korang dengan minum air bukan sahaja bagus untuk kesihatan malah juga bagus untuk kulit kita. Dengan minum air juga membantu badan kita untuk membuang toxin yang ada dalam badan kita.
  • Cuba minum 200ml air sebelum makan. Bukan sahaja menjadikan badan kita kekal hidrasi malah akan mengelakkan korang untuk terlebih makan!

6) Amalkan minum Audela 

  • Jangan lupa amalkan minum audela setiap hari. Audela ni bukan sahaja boleh membantu untuk mengawal makan malah boleh mencantikkan dalaman dan luaran korang. Dan yang pasti korang tak perlu berlapar dan memang tak akan rasa lapar bila consume Audela.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *