5 Tanda Hormon Anda Tidak Stabil

  • by

Assalamualaikum #audelalovers.
 
 

Apa itu hormon? Hormon adalah zat kimia yang dihasilkan oleh organ tubuh tertentu dari kelenjar endokrin yang berguna merangsang fungsi organ tubuh tertentu. Istilah hormon berasal dari bahasa yunani yaitu hormein, yang berarti ransang,atau hormao bererti mengghairahkan atau membangkitkan. Semua organisme yang bersifat multiseluler termasuk manusia, haiwan dan tumbuhan menghasilkan hormon.

 
 

Hormon memiliki peranan dalam mengendalikan proses pertumbuhan, reproduksi, metabolisme, kekebalan, dan pola dari hidup manusia.

 
 

Tahu tak apakah tanda2 hormon anda tidak stabil? Jom kita cek 5 tanda ni

 

 

1. Cepat mengantuk lepas makan berat
2. Nafsu makan tinggi
3. Sentiasa tiada mood
4. Perut buncit
5. Kurang keinginan seksual
Haa ada tak tanda2 ni pada anda? Nampak tak pelbagai kesan negatif yang kita akan dapat bila hormon tak stabil ni antaranya peningkatan berat badan, cepat penat, masalah hubungan suami isteri dan sering moody. Makin lama ia akan mengganggu produktiviti kita tidak kira dalam kerjaya tetapi juga rumahtangga.
Jom consume Audela untuk kesihatan dalaman dan luaran. Boleh dapat 5 manfaat dalam 1 iaitu untuk membakar lemak, mencuci usus, menyegarkan kulit, mengawal selera makan dan mengembalikan berat badan ideal.

Sumber: healthybeautyhouse.blogspot.my

Spread the love