Skip to content

8 PEKARA PERLU BUAT BILA DIA CURANG

Curang adalah pkara yg kita nk elak dari brlaku dalam perhubungan.

Dalam relationship, anda dan si dia kena sama2 cuba jaga perhubungan ni.
Tapi macam mana kalau ada tanda2 kcurangan pada si dia??

Jangan panik! Sebelum tlambat. Kita masih boleh cuba! Jom buat 8 perkara ni.

#1 Waspada Dgn Emosi

Emosi mempengaruhi tindakan kita. Emosi yg positif bantu kita buat tindakan positif. Emosi negatif adalah yg paling bahaya. Kawal emosi negatif tu tukarkan jd positif. Fikir utk kembalikan si dia yg setia, dan bertindak dgn cara yg positif.

#2 Beritahu dia

Anda seorg yg bijak, peka dan sayangkn hubungan ini. Bukankan hubungan ini melibatkn 2 pihak iaitu anda dan dia. Jadi jika dia curang, maka dia harus tahu yg anda tahu dia curang.
Bila dia tahu, dia akan mula jaga tindakannya. Dan tak bertindak sesuka hati lagi. Dan dia tahu, anda masih peduli.

#3 Luahkan perasaan

Tahu sahaja belum cukup. Dia harus tahu yg anda x setuju dgn perbuatannya. Dan anda sedia bertindak ke atas dia dan hubungan ini. Anda serious utk melakukan sesuatu utk kebaikan diri anda dan untuk relationship yg lebih baik.

#4 Tamatkan hubungan

Anda perlu serious. Jika anda serious, anda perlu tegas. Bila benar dia curang. Tamatkan terus hubungan ini. Supaya jika dia masih sayangkan anda dan hubungan ini. Dia juga akan mempertahankannya. Jika tidak, maka waktu itu, anda sudah tahu. Yg anda sorg saja yg masih sayang. Tamat

#5 Cuba desak

Seperti langkah no 4. Tujuan mendesak ini adalah utk melihat, adakah dia masih sayang atau tidak lagi. Minta dia stop curang. Desak dia utk putus hubungan dgn anda. Bukan krn ego anda. Tapi utk hubungan yg lebih baik.
Jika si dia masih sayang dia juga akan mendesak utk brsama anda. Jika tidak, dia akn ok berpisah. Dan anda harus kuat. Antara kebahagiaan diri anda, dia dan hubungan ini. Diri anda lah yg paling utama.

#6 Ceritakan akibat

Lepas langkah 4 & 5, jika dia masih bertahan, maka anda harus percaya, masih ada harapan buat anda berdua memperbaiki hubungan ini. Kalian brdua masih menyayangi, cuma tersilap langkah. Jadi, bagitahu dia, apa kburukan yg akan berlaku kpd hubungan ini jika dia curang semula.

#7 Beri maaf & peluang

Cakapkn padanya, anda masih cinta. Cakapkn padanya anda memaafkannya. Beri dia peluang. Bukan cakap saja. Anda sendiri kena betul2 memaafkan dia. Tahan diri, jangan ungkit lagi perkara ini. Mulakan semula hubungan ini dan bina kembali detik2 indah bersama.
Boleh jadi, prkara ini lah yg mngukuhkan lagi kasih sayang anda berdua.

#8 Kaunseling

Menghadapi kecurangan bukan mudah. Kerana ia menyebabkan konflik dan perbalahan antara dia dan anda. Dua-dua pihak akan terkesan. Jadi anda berdua kena dapatkn nasihat dan kaunseling utk memulihkan jiwa, mental dan suasana dalam hubungan ini.
Satu lagi cara ialah dengan saling nasihat-menasihati antara anda berdua dengan cara yang paling baik.

Semoga anda sentiasa bijak dan kuat dalam menempuhi hubungan percintaan dan rumahtangga. Semoga anda bahagia bersama si dia.

Penjagaan menjadi sumber kekalnya kasih sayang ibarat setiap hari jatuh cinta pandang pertama.
Jom jaga diri dengan Audela. Bukan sekadar cantik.

Jom kongsikan langkah ini dengan orang lain. Supaya membawa manfaat. Dan mana tahu anda dapat selamatkan hubungan seseorang hari ini hanya dengan berkongsi info ini.

Love,

AUDELAaudela-bottle

Spread the love

1 thought on “8 PEKARA PERLU BUAT BILA DIA CURANG”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp Whatsapp Us!