Cara Mendapatkan Perut Yang Kempis Secara Semulajadi

Mungkin ada yang mengatakan perut buncit itu menawan lagi-lagi bagi mereka yang bergelar lelaki. Tapi hakikatnya semua orang mengimpikan perut yang kempis dan badan yang kurus.  Bukan orang yang berbadan gempal sahaja yang memiliki perut buncit malah orang yang berbadan kurus juga kadang-kadang memiliki perut yang buncit. Pelik bukan? Agaknya apa sebabnya ya perut menjadi buncit?

Banyak faktor yang menyebabkan perut menjadi buncit. Sebelum kita baca cara untuk mendapatkan perut yang kempis, adalah lebih baik kita mengetahu sebab-sebab kenapa perut menjadi buncit.

  • Sindrom Usus Terganggu
  • Masalah Kembung Perut
  • Sistem pencernaan yang lemah
  • Metabolisma yang rendah

Baca https://www.hmetro.com.my/node/35559-penyakit menyorok di sebalik perut buncit

Di bawah adalah antara cara terbaik untuk mendapatkan perut yang kempis.

1) Kurangkan kalori tetapi tidak terlalu banyak

>Satu pendekatan yang popular adalah untuk mengurangkan pengambilan harian anda sehingga 500-1,000 kalori untuk menghilangkan kira-kira 1-2 paun (0.5-1 kg) seminggu.  Menyekat pengambilan kalori terlalu banyak boleh menjadi tidak produktif untuk diet anda.

>Dalam satu kajian, sekumpulan orang yang makan 1,100 kalori sehari melambatkan kadar metabolisme mereka lebih daripada dua kali ganda berbanding mereka yang menggunakan kira-kira 1,500 kalori sehari, selama empat hari berturut-turut.

 

2) Lakukan senaman Cardio

>Melakukan kardio, atau senaman aerobik, adalah cara terbaik untuk membakar kalori dan meningkatkan kesihatan keseluruhan

>Kajian biasanya mengesyorkan melakukan 150-300 minit senaman aerobik berintensiti sederhana-ke-tinggi secara mingguan, di mana sehari kira-kira 20-40 minit.

>Contoh senaman cardio adalah seperti berjalan kaki, berjalan cepat, berbasikal dan mendayung.

 

3) Makan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh tunggal (monounsaturated fatty acid)

>Asid lemak tak jenuh tunggal adalah cecair pada suhu bilik dan biasanya dikategorikan di kalangan “lemak yang baik.” Kajian menunjukkan bahawa diet tinggi dalam asid lemak tanpa monounsaturated boleh menghalang pengumpulan lemak perut, jenis lemak yang paling berbahaya.

> Makanan yang mengandungi tinggi monounsaturated fatty acids adalah seperti minyak zaitun, avocado, kekacang dan bijirin.

 

4) Kurangkan Pengambilan karbohidrates terutama karbohidrat refinasi (Refined Carbs)

>Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa anda boleh meningkatkan kesihatan metabolik anda dengan ketara dan mengurangkan ukur lilit pinggang anda dengan hanya menggantikan kerbohidrat refinasi dengan karbohidrat makanan yang tidak diproses.

>Kajian juga menunjukkan bahawa orang yang mengambil bijirin penuh dengan kadar yang tinggi adalah 17% lebih kecil kemungkinan untuk mempunyai lemak perut yang berlebihan berbanding mereka yang mengambil diet yang tinggi dalam refined carbs.

 

5) Tambahkan cuka epal kedalam diet anda

> Walaupun kajian kurang tentang pengambilan cuka epal dalam diet namun kajian yang dilakukan dikalangan lelaki yang berbadan besar menunjukkan dengan pengambilan satu sudu cuka epal setiap hari selama 12 minggu dapat mengurangkan ukuran pinggang mereka sebanyak 0.5 inci (1.4 cm).

 

6) Berjalan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari

> Gabungan diet dan senaman merupakan cara yang paling berkesan untuk mencapai penurunan berat badan dan meningkatkan kesihatan anda.

> Dengan kerap berjalan dan berjalan cepat telah terbukti keberkesanannya  untuk mengurangkan jumlah lemak badan dan lemak yang terletak di sekitar bahagian tengah badan anda

>Sebenarnya, berjalan dengan cepat selama 30-40 minit (kira-kira 7,500 langkah) sehari telah dikaitkan dengan pengurangan lemak perut yang berbahaya dan pinggang yang lebih langsing. Jadi jangan malas berjalan 🙂

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Pssss rasa malu dengan perut buncit? Nak tahu rahsia mendapatkan perut yang kempis dengan mudah?  Jom dapatkan Audela!!

Audela mengandungi

  • Gabungan 5 manfaat, detox, anti-aging, slimming, whitening dan vitality yang terdiri daripada 17 bahan aktif !
  • 4 jenis stemcell buah yg diimport dari negara Swiss.
  • Mampu menyelesaikan banyak jenis masalah wanita. .
  • Rasa sedap dan menyegarkan ! Rasa AUDELA pulak teramatlah SEDAP macam rasa MASAM MASAM BERRIES… .
  • Buatkan anda rasa kenyang dan dapat mengurangkan ketagihan terhadap makanan.
  • Ianya Halal serta mendapat kelulusan daripada KKM dan selamat untuk di minum.

KURUS, SIHAT, CANTIK dengan hanya satu produk!!

Spread the love