Skip to content

Hilangkan Jerawat Degil Di Dagu

  • by

Memicit jerawat adalah yang perkara paling teruk bagi wanita apabila berada di hadapan cermin! Terutama apabila ia berlaku pada dagu anda. Bukan sahaja satu-satunya perkara yang anda perlu fikirkan tetapi anda perlu tahu bahawa semua orang juga menghadapinya. Memicit jerawat adalah yang perkara paling teruk bagi wanita apabila berada di hadapan cermin! Terutama apabila ia berlaku pada dagu anda. Bukan sahaja satu-satunya perkara yang anda perlu fikirkan tetapi anda perlu tahu bahawa semua orang juga menghadapinya. Ia mengambil semua yang ada untuk mengelakkan tangan anda dari dagu, dan berpura-pura bahawa segala-galanya adalah normal. Jika anda orang yang pernah mengalami perkara ini, kami mempunyai beberapa berita baik-terdapat beberapa kaedah mudah dan tidak menyakitkan untuk menghilangkan jerawat dagu. Baca terus untuk mengetahui bagaimana.

Pencegahan Semulajadi Untuk Jerawat Dagu
Jerawat adalah masalah kulit yang biasa tetapi membingungkan. Lebih teruk lagi, ia adalah kulit berminyak yang mengalami kemurungan jerawat, termasuk yang ada di dagu anda. Sekali anda terkena, jerawat akan terus tersebar sehingga dagu berubah menjadi koloni jerawat yang merimaskan.
Itulah sebabnya ia adalah lebih baik untuk mencegah jangkitan kulit seperti itu daripada menyembuhkan mereka. Jerawat tunggal pada dagu mungkin menimbulkan beberapa jerawat  lain. Untuk menjadikan hidup lebih mudah, saya telah menyusun senarai langkah-langkah yang dapat membantu mencegah jerawat dagu.

Langkah-langkah Untuk Mencegah Jerawat
Sekiranya anda ingin merawat jerawat pada dagu dan garisan rahang, berikut adalah beberapa amalan yang perlu anda gunakan dalam rutin penjagaan kulit harian anda. Cuci muka anda dua kali sehari. Jika anda mencuci lebih kerap, anda akan menyingkirkan minyak semula jadi dari kulit anda. Ini akan mendorong kelenjar minyak menjadi berlebihan, memburukkan lagi masalah minyak. Membasuh wajah anda sekali pada waktu pagi dan sebaik sebelum tidur adalah ideal. Hanya membuat pengecualian kepada peraturan ini jika muka anda kotor atau jika anda telah menghabiskan masa berpeluh di gym. Gunakan sabun bebas alkohol untuk mencuci dagu anda. Genggam muka anda dengan perlahan selepas anda menggunakan sabun, kemudian basuh dengan air suam. Gunakan tuala yang bersih keringkan wajah anda.

Hampir selalu, anda menyebarkan jerawat dengan menyentuh rambut berminyak anda dan memindahkan minyak ke dagu dengan menyentuh dagu dengan tangan yang sama. Jika anda mempunyai rambut berminyak, basuh rambut anda dengan syampu yang dirumus khas untuk rambut berminyak dan jauhkan dari wajah anda. Elakkan menyentuh wajah anda terlalu banyak.Banyak gadis dan wanita muda menggunakan alat solek untuk menutupi jerawat pada dagu mereka. Ini baik-baik saja selagi solek itu tidak bersifat comedogenic atau tidak acnegenic. Cubalah menggunakan solekan serbuk berasaskan minyak atau krim berasaskan krim untuk mencegah penyumbatan liang jerawat anda. Buatlah satu titik untuk mengeluarkan semua solek dari wajah anda sebelum ke tempat tidur. Beri perhatian khusus pada dagu anda. Sapukan pelembap berasaskan air selepas membersihkan wajah anda. Jangan lupa sapu produk pembersihan jerawat di wajah anda, terutamanya pada dagu anda. Pastikan produk mengandungi salicylic acid atau benzoyl peroksida. Malah, anda juga boleh menggunakan dua produk berbeza – satu dengan asid salisilik dan yang lain dengan benzoyl peroksida. Jangan pernah mencuba atau meletopkan jerawat anda. Ini boleh memburukkan jerawat anda dan boleh mengakibatkan jangkitan. Ingatlah, jika jerawat anda dijangkiti, kemungkinan luka parut adalah tinggi. Elakkan makanan tambahan berminyak. Kuning telur mempunyai reputasi untuk menyebabkan jerawat dan lebih banyak jerawat. Elakkan mempunyai lebih daripada tiga kuning telur seminggu. Tambah banyak antioksidan, sayuran hijau, buah-buahan segar dan banyak air ke carta diet biasa anda. Oleh itu, jangan tunggu jerawat anda sehingga mereka menyebabkan parut hodoh, tetapi mengawalnya dengan petua dan cadangan yang disebutkan di atas. Gunakan petua untuk mengurangkan bilangan titik hitam dan mencegah parut kekal daripada berlaku.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp Whatsapp Us!