Skip to content

KENAPA SURI RUMAH PERLU ADA PENDAPATAN SENDIRI?

Perlu ke surirumah ada pendapatan sendiri? Saya ada suami yang beri nafkah setiap bulan. Gaji atau pendapatan suami tak cukup ke? Pernah dengar tak pepatah ada mengatakan “Sediakan payung sebelum hujan”?

Bukan nak mintak benda tak baik berlaku, cuma persediaan atau simpanan untuk menghadapi masa-masa tak dijangka perlu ada. Kita tak boleh nak terlalu yakin yang suami akan selamanya ada dengan kita, malah kita tak boleh nak jangka apa perkara buruk yang akan terjadi pada suami kita setiap hari. Jadi bayangkanlah jika ada masa kecemasan atau kita tiba-tiba kehilangan suami, mana nak cekau duit untuk survive menjaga anak-anak, meneruskan kelangsungan hidup?

INI ADALAH 5 SEBAB
KENAPA SURIRUMAH PERLU ADA PENDAPATAN SENDIRI !

1. Jadilah Isteri Yang Tidak Bergantung 100% Pada Suami

Seorang surirumah biasanya hanya bergantung kepada pendapatan suaminya sahaja. Apa yang suami mampu beri, itulah pendapatan isteri. Kalau isteri boleh terima seadanya then tak mengapa lah. Tapi banyak kes penceraian dan pergaduhan berlaku disebabkan masalah kewangan. Kewangan adalah hal yang sangat perlu diambil berat dan dijaga baik-baik. Rosak kewangan keluarga, rosak jugalah keharmonian keluarga.

Pilih la untuk menjadi surirumah yang ada pendapatan sendiri sebagai persediaan. Bila dapat shopping barang2 yang diingini tanpa rasa bersalah dan meminta daripada suami sahaja ianya akan memuaskan hati kita. Terpulang kalau nak beli handbag, shoes, dress, shawl or even cosmetics. Juga terpulang untuk hulurkan duit raya kat Mak, Ayah.. bukan duit raya.. tapi apa-apa duit yang kita nak beri dan belanja mereka.

Kita surirumah & ibu mesti kuat & rajin berusaha.. Kan!

2. Suami Adalah Pinjaman Sahaja

Memang benar seorang surirumah boleh menjadikan suami tempat untuk bergantung harap. Suami hulurkan duit dan nafkah serta duit untuk membeli belah dan membeli barang2 keperluan. Setiap bulan, kita selesa dengan apa yang suami kita berikan. Tapi, boleh ke kita nak menjamin bahawa suami kita adalah milik kita dan akan sentiasa bersama kita?

Beringat dan sediakan lah payung sebelum hujan. Langit tak selalu cerah. Berapa ramai wanita yang tersentak dan tersedar daripada tidur yang lena apabila suaminya tiba-tiba terlantar sakit. Ada suami yang tetiba ada hubungan dengan wanita lain. Ada suami yang tetiba terpaksa hilang pekerjaan disebabkan masalah ekonomi etc. Ada suami yang terpaksa menukar pekerjaan, menukar tempat kerja menyebabkan kita tinggal seorang bersama anak-anak dan pelbagai lagi.

Biar bermula sekarang ketika kita masih gembira bersama suami sebelum kita ‘sakit’ untuk bermula tanpa seorang suami. 

3. Kos Hidup Semakin Tinggi

Dari tahun ke tahun, kos sara hidup semakin meninggi lagi-lagi yang duduk di kawasan bandar. Harga barang keperluan harian semakin naik. Tempat tinggal, kenderaan, bil utiliti, internet, barang keperluan anak2, kos pendidikan dan yuran persekolahan, tuisyen juga memerlukan kos yang tinggi setiap bulan. 

Sanggup kah anda melihat suami anda sendirian sakit kepala setiap bulan memikirkan dimana nak cari wang extra untuk bayar semua komitmen?Sampai terpaksa meminjam dan berhutang dengan orang. Sanggupkah anda??

4. Isi Masa Lapang Dengan Aktiviti Bermanfaat & Memberi Imbuhan

Menjadi seorang surirumah bukan tidak sibuk dan tiada aktiviti yang bermanfaat. Malahan tersangat sibuk! Terlalu ramai surirumah yang mengadu kepenatan dan tak cukup rehat. Langsung tiada ruang untuk membuat aktiviti yang boleh menggembirakan hatinya, ber “me time” atau melakukan pekerjaan yang ada pendapatan.

Jika isteri yang bergelar surirumah ini mulakan bisnes, ada juga sedikit pendapatan sendiri untuk membeli barang2 yang diinginkan.

5. Masa Untuk Membalas Jasa Ibu Bapa Kita

Usia mak ayah kita bukannya makin panjang. Tahun demi tahun, mereka semakin tua. 

Ibu bapa kita telah banyak terpaksa menahan daripada bercuti-cuti dan spend duit untuk holiday kerana terpaksa ikat perut membesarkan kita. Sedangkan mereka ada banyak impian dan keinginan mereka cuma tak pernah kongsi dengan kita kerana selalu terpaksa mengutamakan keperluan kita.

Luaskan pemikiran, fikirkan jauh ke depan. Besarkan pendapatan supaya walau surirumah pun dapat menggembirakan ibu bapa sementara mereka masih ada bersama kita.

Apa-apa saja impian anda, saya berharap, anda berjaya mencapainya & sempat tunaikannya selagi Mak, Ayah masih ada.

Berhenti jadikan mindset “Saya hanyalah seorang surirumah, tidak boleh ada pendapatan sendiri” sebagai penghalang. Di Audela, anda tidak perlu untuk mengeluarkan modal langsung untuk mula berbisnes atau menjadi dropship. Malah, anda juga tidak perlu pening untuk memegang stok. Mula jana pendapatan sendiri bersama Audela walaupun anda hanya seorang Surirumah !!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp Whatsapp Us!