Kesilapan Wanita Ketika Berdiet

Sekarang ni ramai yang berlumba-lumba untuk kurus dan berdiet. Tapi korang yakin ke cara korang berdiet tu betul? Ke sia-sia je diet yang korang amalkan tu?? Bukan makin kurus, malah makin bam-bam lagi ada. Ha mai pakat ramai-ramai baca apa kesilapan yang wanita lakukan ketika berdiet. Berikut adalah kata-kata yang diambil daripada Kevin Zahari.

  1. Mengira kalori

Jika kamu menganggarkan 2000 kalori diperlukan setiap hari untuk mencapai berat sasaran, sebenarnya hanya 1800 kalori diperlukan.  Kalori selebihnya iaitu sebanyak 200 kalori  yang kamu ambil setiap hari tu cukup membuatkan berat badan kamu naik sehingga 10 kilogram!

kalori boleh dikira seperti di bawah:

500 kalori (Breakfast)

500 kalori (Petang)

500 kalori (Malam)

300 kalori (Snek)

2. Memesan makanan yang berkhasiat

Walaupun anda menukarkan roti sandwich kepada roti yang berkhasiat, jumlah kalorinya tetap sama. Jadi pesan saya, cari maklumat nutrisi sebelum anda memesan makanan.

vt1502p040_bulc copy 3

3. Pilih makanan berkhasiat

Contoh untuk sarapan: Secawan Quaker Oat bersama sejumlah kekacang, sebiji pisang dan segelas besar jus kiwi.

vt1502p040_bulc copy 2

* Catat jumlah makanan yang diambil, gantikan makanan berkhasiat tinggi kalori kepada makanan tinggi serat.

4. Keinginan Ketika Berdiet 

Penyelidik di Cornell University menyatakan; mereka yang berlebihan berat badan memilih makanan yang dikatakan rendah lemak menyumbang kalori sebanyak dua kali ganda daripada kebiasaan! Istilah ‘rendah lemak’ dan ‘kurang gula’ ini hakikatnya mempunyai jumlah kalori yang hampir sama dengan makanan yang lain.

Contoh, biskut kismis oatmeal mengandungi 107 kalori dan empat gram gula. Manakala biskut yang sama tetapi versi ‘rendah lemak’ mengandungi 106 kalori dan sembilan gram gula! Jika teringin, ambil sedikit sebagai melepaskan kempunan.

So macam mana? Korang da semak semula kalori yang korang ambil setiap hari?? Jangan nanti korang punya diet jadi sia-sia tau. Ha jangan lupa untuk consume Audela setiap hari. Cantik luaran cantik dalaman dengan Audela.

Spread the love