Tips Lepas Bersalin: Larangan Ketika Berpantang Yang Bawa Mudarat Kalau Tak Ikut

  • by

Tidak dinafikan, ramai tak gemar mengikuti tempoh berpantang kerana ia dianggap leceh dan menyusahkan. Namun begitu, demi menjaga kesejahteraan diri ia perlulah dituruti biarpun ada sesetengah yang menaggap berpantang sebagai perkara tabu. Kesannya mungkin tak dapat dilihat sekarang tetapi kesannya akan berlaku sesudah tua.

Untuk pengetahuan semua wanita di luar sana, ini Wanista senaraikan beberapa pantang larang semasa menjalani proses berpantang.

1. Tak pakai stokin

Membiarkan kaki sejuk dan dimasuki angin akan mengganggu proses ibu berpantang untuk sembuh. Jadi, pemakaian stokin sangat disarankan bagi ibu berpantang.

2.  Ibu jari kaki terhantuk/terlanggar di tempat keras

Ibu jari kaki jika terhantuk boleh menyebabkan bentan. Ada ibu yang sakit sehingga pitam akibat bentan. Ibu jari mempunyai titik tertentu yang boleh memberi kesan kepada badan lebih-lebih lagi badan yang lemah selepas bersalin.

3. Elak mandi air sejuk

Semasa berpantang, digalakan mandi air rebusan daun herba yang suam. Tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. Elakkan badan menggigil ketika mandi. Ratakan air menggunakan tangan.

4. Jangan tidur dan keluar rumah masa senja

Selepas bersalin, badan masih lemah dan belum suci sepenuhnya. Syaitan yang berkeliaran akan mengganggu ibu berpantang dari segi fizikal mahupun emosi.

5. Jangan tidur mengudang atau mengiring

Tidur nagi orang berpantang haruslah dalam posisi lurus secara menelentang. Bantal juga harus ditinggikan (kedudukan kepala diselarikan dengan kedudukan tubuh) agar bisa mengurangkan rasa pening atau sakit kepala. Kaki jugaharus dirapatkn bagi mempercepatkan peranakan sembuh semula.

6. Jangan menyangkung

Bercangkung boleh menyebabkan tumpah darah dan rahim terkeluar. Oleh itu bercangkung sangat dilarang bagi ibu baru bersalin.

7. Jangan terlalu aktif

Ibu yang baru melahirkan hendaklah duduk diam di atas tempat tidur selama seminggu. Ada baiknya jika anda ditemani pembantu atauorang yang boleh mengawasi anda dalam masa yang sama bagi menguruskan bayi dan lain-lain. Ini akan bantu pulihkan tenaga luar dan dalam kerana si ibu telah banyak kehilangan tenaga sewaktu bersalin. Biarkan tubuh benar-benar dapat rehat secukupnya okay?

8. Jangan makan ubi

Ibu dalam pantang tak dibenarkan mengambil sebarang makanan atau lauk-pauk yang mengandungi ramuan berasaskan ubi. Ubi yang dimaksudkan adalah keledek, ubi kayu, keladi kerana makanan ini akan mengganggu pencernaan si ibu malah akan menyebabkan sakit perut seperti kembung perut. Lebih-lebih lagi bagi ibu yang menyusukan bayi. Khabarnya sakit itu boleh menjangkiti bayi juga.

9. Mandi Tak Berbangku

Dah kata tadi para ibu yang barubersalin tak boleh bergerak secara kasar walaupun anda sudah berasa sihat dan bertenaga sekalipun. Duduk mencangkung atau regangan yang dilakukan tubuh akan mengeluarkan tenaga seterusnya dapat membantutkan pemulihan rahim serta peranakan. Duduklah dibangku ketika mahu mandi, sesungguhnya tubuh anda masih lemah.

#10 Jangan Tidur Semasa Matahari Naik (Tengahari)

Tidur waktu tengahari boleh sebabkan badan bertambah lesu dan sakit-sakit. Ada baiknya jika ibu yang berpantang ini tadi bersiar-siar di tepi beranda rumah (jika larat) atau duduk di tepi-tepi tingkap rumah untuk dapatkan cahaya matahari. bila dapat hirup udarasegar sambil lihat pemandangan sekeliling, pasti tubuh dapat sembuh dengan sempurna.

Selamat beramal! ❤

 

Sumber daripada: https://www.wanista.com/2017/137530/tips-lepas-bersalin-larangan-ketika-berpantang-yang-bawa-mudarat-kalau-tak-ikut/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •